Put ka vrhu – Od Vršca do Abu Dabija

      U svim sektorima industrije postoje kompanije koje trasiraju nove puteve i postavljaju dobre standarde koji kasnije budu prihvaćeni i od konkurencije. Na polju industrijske automatizacije i procesnog inženjeringa jedna od njih je sigurno i “Automatika i procesni inženjering”.

      Iako sa sedištem u Vršcu, “Automatika i procesni inženjering” uspeva da se širom zemlje nametne kao najozbiljniji kandidat za poslove u kojima je potrebno ispoštovati najrigoroznije standarde, kakvi su na primer u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji. Po rečima direktora firme, g-dina Miroslava Janjića, ceo proces projektovanja vodi se u skladu sa GAMP5 (Good Automated Manufacturing Practice) koji predstavlja vodič za proizvođače i korisnike automatizovanih sistema u farmaceutskoj industriji.

Lamp East Serbia - Pogon kompanije i upravljački orman (Projekat realizovao: Automatika i procesni inženjering d.o.o. -Vršac)

Lamp East Serbia – Pogon kompanije i upravljački orman (Projekat realizovao: Automatika i procesni inženjering d.o.o. -Vršac)

      Oprema renomiranih evropskih proizvođača (Siemens, Danfoss i Belimo), visoki standardi koje “Automatika i procesni inženjering” primenjuje u svom radu, kao i timski rad sa kompanijama Termovent Komerc iz Beograda, Eurocons i BiroPlus iz Vršca, obezbedili su ovoj firmi učešće ne samo na našem već i na inostranim tržištima. Terra production, West pharmaceutical services, Actavis Zdravlje, Mitsidespoint, Frezenius, JTI Senta, Alltech, Photon Optonics, Lampest, samo su neki od zadovoljnih klijenata u Srbiji. Na području Evropske unije, prvenstveno u Kraljevini Belgiji, Automatika i procesni inženjering takođe je imala ozbiljne reference. Od skora, postoje reference i van Evropske unije i to na području Ujedinjenih Arapskih Emirata, u Abu Dabiju (Welpharm).

      Jedan od poslednjih poslova pripada HVAC sektoru, a urađen je za “Lamp East” fabriku u Vršcu, koja je deo Italijanskog koncerna “Lamp San Prospero”, koja proizvodi pakovanja za farmaceutsku industriju i koja bi trebala da postane glavni snabdevač vodećih farmaceutskih kompanija širom Evrope. Hardver koji je korišćen za automatizaciju zasniva se na Siemensovim PLC-ovima sa MPI i Profibus DP komunikacijom kao standardnoj, uz opcionu mogućnost Ethernet komunikacije. Kao SCADA softver je korišćen WinCC Flexibile sa 500 tagova. Frekventni regulatori su Danfoss HVAC® Drive FC102 sa Profibus DP komunikacionim modulima i analog I/O MCB109 opcionom karticom. Belimo i Trox oprema komunicira putem MP bus protokola. HVAC® Drive frekventni regulatori rade u zatvorenoj petlji mereći pritisak, a takođe dobijaju ulazne informacije i od drugih senzora, pritom koristeći Profibus za komunikaciju sa PLC-om. Svi aktuatori su vezani na MP bus, sa gateway-om ka Profibus mreži. Kompanija Danfoss sa kojom je Automatika zajedno izvodila radove, objaviće tehnička rešenja koje je Automatika primenila u ovom projektu i u svojim zvaničnim listama referenci.

      Uspešna poslovna politika primećena je i od strane šire društvene zajednice, pa je “Automatika i procesni inženjering” 2012. godine dobila priznanje za najbolje malo preduzeće u južnobanatskom okrugu, u okviru projekta “Put ka vrhu”, koji zajednički realizuju Fakultet tehničkih nauka Novi Sad i Media Invent iz Novog Sada, zajedno sa Privrednom komorom Vojvodine i privrednim komorama Srbije. Prava nagrada ovog puta otišla je u prave ruke. A ime nagrade “Put ka vrhu”, možda zaista i najbolje opisuje razvojni put ove kompanije.

Redakcija PLC internet magazina / mart 2013

AUTOMATIKA I PROCESNI INŽENJERING d.o.o.
Kontakt:
Brestova 20, Vršac
Tel/fax: 013/ 805 559
Mob: 063/ 355 707
miroslav.janjic@automatika.co.rs
www.automatika.co.rs

Knjige & Literatura


Besplatan download knjiga i literature.
Online e-book knjige i literatura.
PLC knjige na srpskom jeziku. Pogledajte izbor PLC knjiga na našim web stranama...
Aplikacije & Primeri

Gotove aplikacije i primeri programa za PLC uređaje koje proizvode kompanije SIEMENS, OMRON, Automation Direct.
Pogledajte izbor PLC aplikacija i primera na našim web stranama...
Članci

Najnoviji članci na srpskom jeziku o PLC-ovima, njihovoj nameni, programiranju, aplikacijama, savremenoj industrijskoj opremi i savremenim rešenjima upravljanja industrijskim procesima.
Pogledajte izbor članaka na našim web stranama...
Pitanja & Odgovori (FAQ)