POWER ELECTRIC – PLC made in Vrnjačka banja

Power Electric PLC ugrađen u mašinu za pakovanje ugostiteljskog meda i šećera

Power Electric PLC ugrađen u mašinu za pakovanje ugostiteljskog meda i šećera

Dragutin Stevanović je još u srednjoj školi imao ideju da mikroprocesore iz tadašnjih prvih personalnih računara koji se pojavljuju na tržištu (ZX 80, ZX SPECTRUM) iskoristi za upravljanje raznim automatima i industrijskim mašinama. Prva programiranja mikroprocesora i prvi programi u asembleru nastali su upravo za mikroprocesor Z80.
Pojava INTEL-ovog mikroprocesora 8051 omogućila je Dragutinu da isprojektuje i kreira svoj prvi kontroler koji je namenjen industrijskoj automatizaciji. Prvi kontroler je imao 8 ulaznih i 8 izlaznih linija sa drajverima, programsku memoriju (EEPROM) od 32kB i radnu memoriju (SRAM) veličine 128 B.

Današnji “POWER ELECTRIC” kontroleri imaju znatno bolje karakteristike. Programska memorija je urađena u FLASH tehnologiji i veličine je 64kB, dok je kapacitet radne memorija 4kB. Na samom kontroleru postoji i 10 galvanski izolovanih ulaza (PNP ili NPN tip), kao i 8 galvanski izolovanih izlaza (NPN tip). Uz dodatna proširenja broj ulaza/izlaza se može dodatno povećati za još 128 I/O. Kontroler u sebi ima ugrađen i RTC (Real Time Clock), kalendar, SRAM memoriju (64B) sa baterijskim napajanjem, RS-232 komunikacioni port, SPI port za proširenje, AD i DA Konvertor.

Osnovna ploča jednog POWER ELECTRIC kontrolera

Osnovna ploča jednog POWER ELECTRIC kontrolera

Ova verzija kontrolera se ugrađuje već 6-7 godina, i do sad je ugrađeno oko 50 komada ovog tipa kontrolera bez reklamacije. Uz POWER ELECTRIC PLC-ove ugrađuju se i POWER ELECTRIC HMI uređaji koje takođe odlikuje visoka pouzdanost u radu.

Dragutin intenzivno sarađuje sa firmama Čelik-Pak iz Novog Sela, Bisal-Trstenik, Mašinoprojekt-Trstenik. Kao proizvod te saradnje nastaju različite procesne mašine, kao i mašine za pakovanje. Osim svojih PLC-ova ugrađuje i PLC-ove drugih proizvođača (Fatek, SIEMENS) ako je takav zahtev kupca, ali u svoj sopstveni proizvod i dalje ima puno poverenje, jer zadovoljni klijenti i stabilnost u radu kojom se odlikuju POWER ELECTRIC PLC-ovi daju mu puno razloga za to.

Redakcija PLC Internet magazina / mart 2013

POWER ELECTRIC PLC
Kontakt:
Dragutin Stevanović
063/362847
dragutinsrb@open.telekom.rs

Knjige & Literatura


Besplatan download knjiga i literature.
Online e-book knjige i literatura.
PLC knjige na srpskom jeziku. Pogledajte izbor PLC knjiga na našim web stranama...
Aplikacije & Primeri

Gotove aplikacije i primeri programa za PLC uređaje koje proizvode kompanije SIEMENS, OMRON, Automation Direct.
Pogledajte izbor PLC aplikacija i primera na našim web stranama...
Članci

Najnoviji članci na srpskom jeziku o PLC-ovima, njihovoj nameni, programiranju, aplikacijama, savremenoj industrijskoj opremi i savremenim rešenjima upravljanja industrijskim procesima.
Pogledajte izbor članaka na našim web stranama...
Pitanja & Odgovori (FAQ)