Pametne zgrade – Hotel Crystal Kraljevo

Hotel Crystal - Kraljevo

Hotel Crystal – Kraljevo

Poslednjih godina i decenija, značajan deo automatizacionih zadataka se obavlja i u neproizvodnim i neindustrijskim procesima. Automatizovani parkinzi i garažni liftovi, pokretne stepenice, pametne kuće i zgrade , samo su neki od primera automatizacije neproizvodnih procesa.
Na polju automatizacije pametnih kuća, a s obzirom na specifičnosti same ove oblasti, razvijeni su specijalni komunikacioni standardi. BACnet, LonWorks, EIB/KNX, ZigBee su samo neki od njih. Uglavnom se za implementaciju ovih standarda koriste i specijalni kontroleri i regulatori koji su specijalno namenjeni za upotrebu u pametnim kućama.

Upravljački orman na jednom spratu hotela Crystal

Upravljački orman na jednom spratu hotela Crystal

Međutim, automatizacija pametnih zgrada može da se obavi i putem klasične industrijske opreme, koja unosi visoku pouzdanost u ovaj segment automatizacije. PLC uređaji se lako mogu implementirati u infrastrukturu stambenih objekata, a softverska rešenja namenjena vizuelizaciji procesa u industriji se mogu primeniti i na polje stambenih kompleksa.
Jedan od primera pametnih zgrada kod kojih je primenjen koncept upravljanja pomocu PLC-ova i SCADA aplikacije je i zgrada Hotela Crystal u Kraljevu. Ovaj projekat je 2009. godine realizovala kompanija Energetra sa sedištem u Beogradu i proizvodnim pogonom u Kraljevu. PLC konfiguracije su formirane sa Simatic S7-200 CPU-ovima, a kao softver za vizuelizaciju je korišćen WinCC flexible. PLC konfiguracije su iskorišćene za automatizaciju i monitoring smeštajnih kapaciteta, ali i sistema klimatizacije, rada parkinga i lifta. Recepcioner pomoću SCADA ekrana na lak i pregledan način vidi da li je gost u sobi, da li su neka vrata ostala otvorena, kakva je situacija sa grejanjem, parkingom i ulazom u parking, kao i mnogo drugih parametara. Arhiviranje događaja je takođe omogućeno SCADA softverom.

Izgled jednog SCADA ekrana

Izgled jednog SCADA ekrana

Prednosti koncepta u kome se PLC sistemi koriste umesto specijalizovanih building automation sistema su višestruke. Jedna od najvećih je svakako ona koja se odnosi na stabilnost i pouzdanost, a koja potiče od činjenice da su PLC sistemi dizajnirani i projektovani za rad u najtežim industrijskim uslovima, pa se s obzirom na svoje karakteristike bez problema implementiraju i u stambene objekte. Druga prednost je verovatno ona koja se odnosi na to da se oni lako mogu primeniti na već postojeću strujnu instalaciju, dok je za EIB/KNX i druge building automation sisteme neophodna posebna instalacija s obzirom na sasvim drugačiji funkcionalni princip u odnosu na klasične strujne instalacije. Prednost PLC sistema je sigurno i u tome što oni nisu proizvedeni specijalno za jednu funkciju već se mogu koristiti za različite upravljačke zadatke. Uvođenjem PLC sistema u kućnu automatiku otvara se i jedno široko polje za njihovu primenu. Sa druge strane nedostatak implementacije PLC sistema u sektor pametnih zgrada je svakako njihova cena, dizajn HMI panela prilagođen industriji a ne stambenim korisnicima i slično.
Primer Hotela Crystal koji je relizovala Energetra je jedan od reprezentativnih upravo u tom smislu optimalnog i pravog izbora PLC konfiguracije koja je omogućila osoblju hotela izuzetnu preglednost, gostima komfor, a menadžerima i upravi jedan stabilan i pouzdan sistem koji ujedno putem izveštaja i arhiva daje kompletnu sliku o svim događajima u hotelu. Međutim, najveća prednost ovakvog koncepta automatizacije je to što ona značajno doprinosi i podizanju nivoa energetske efikasnosti zgrade, jer omogućuje racionalno i efikasno korišćenje energetskih resursa.

Redakcija PLC Internet magazina / maj 2013

Energetra
Kontakt:
Ivan Pavlović – 064 120 90 55
Energetra
11000 Beograd, Durmitorska br.3
Telefon: 011 366 04 97
Mobilni: 063 621 065

Proizvodnja: 36000 Kraljevo – Gotovac
Telefoni: 036 5 411 211
Mobilni: 063 821 9992

Knjige & Literatura


Besplatan download knjiga i literature.
Online e-book knjige i literatura.
PLC knjige na srpskom jeziku. Pogledajte izbor PLC knjiga na našim web stranama...
Aplikacije & Primeri

Gotove aplikacije i primeri programa za PLC uređaje koje proizvode kompanije SIEMENS, OMRON, Automation Direct.
Pogledajte izbor PLC aplikacija i primera na našim web stranama...
Članci

Najnoviji članci na srpskom jeziku o PLC-ovima, njihovoj nameni, programiranju, aplikacijama, savremenoj industrijskoj opremi i savremenim rešenjima upravljanja industrijskim procesima.
Pogledajte izbor članaka na našim web stranama...
Pitanja & Odgovori (FAQ)