Knjige & Literatura

NOVA KNJIGA O PROGRAMABILNIM LOGIČKIM KONTROLERIMA
PROGRAMABILNI LOGIČKI KONTROLERI – Uvod u programiranje i primenu, 2013,
Autor: Dragan M. Marinković

Izdavač: Mikroknjiga
Prodaja i distribucija: Mikroknjiga
Maloprodajna cena: za Srbiju – 1.170,00 DIN, za inostranstvo – 12 EUR

Programabilni Logički Kontroleri – Uvod u programiranje i primenu, D.Marinković

Programabilni Logički Kontroleri – Uvod u programiranje i primenu, D.Marinković

Izašla je nova knjiga na srpskom jeziku koja se bavi PLC tematikom. U knjizi je primenjen koncept koji obuhvata sva neophodna znanja koja su potrebna prilikom upotrebe PLC-ova. Instalacija i ožičenje, Hardverska struktura PLC-a, Programiranje, Primeri, Dijagnostika i održavanje su naslovi nekih od poglavlja. Međutim, bez obzira na široku lepezu tema koje se obrađuju, knjiga nije prenatrpana, već nudi sasvim dovoljno znanja za svaku od ovih oblasti.

Koncept knjige se uglavnom zasniva na novom SIEMENS-ovom PLC-u Simatic S7-1200 i novim softverskim alatima Step 7 Basic i Professional što predstavlja njenu veliku prednost jer je kompanija SIEMENS uvođenjem TIA portala omogućila jedinstveni programerski alat za sve svoje aktuelne PLC-ove klase Simatic S7 (S71200, S7300, S7400, S71500). Ovo izdanje je podržao i SIEMENS d.o.o. Beograd.

Pored toga što je baza za izradu knjige bila SIEMENS-ova PLC oprema, knjiga nosi univerzalnost u smislu toga da na jasan način uvodi korisnike u svet PLC-ova, tako da je znanje stečeno uz pomoć nje moguće lako primeniti na bilo koju drugu vrstu PLC-ova. Autoru knjige je ovo druga knjiga sa istom tematikom. Prva knjiga pod nazivom “Programabilni Logički Kontroleri” je objavljena 2008, kao izdanje Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Beograd, i predstavlja zvanično odobreni udžbenik za srednje elektrotehničke škole. Nova knjiga je očigledno namenjena nekoj sasvim drugoj populaciji, nešto starijoj, PLC programerima, inženjerima održavanja, elektrotehničarima održavanja, početnicima u radu sa PLC-ovima, studentima na smerovima koji izučavaju procesno upravljanje i automatiku. Ukratko, dobrodošla je svima koji imaju makar bilo kakve dodirne tačke sa PLC uređajima, kako onima koji tek ulaze u svet PLC-ova i industrijske automatike, tako i onima sa iskustvom.
Knjiga koju svakako treba imati u svojoj biblioteci. Redakcija PLC Internet magazina vam je sa zadovoljstvom preporučuje.
Prvo izdanje knjige je objavljeno 2012. godine kao autorsko izdanje, a trenutno je u prodaji novije izdanje iz 2013. godine čiji je izdavač Mikroknjiga.
Knjiga se može kupiti kod Mikroknjige i njenih distributerskih knjižara po ceni od 1170 din.
Sadržaj knjige – DOWNLOAD
Poglavlje 1. Uvod – DOWNLOAD

PROGRAMABILNI LOGIČKI KONTROLERI, Mikroknjiga, 2011,
Autor: Frank D. Petruzella

Izdavač: Mikroknjiga
Prodaja i distribucija: Mikroknjiga
Maloprodajna cena: za Srbiju – 2.421,00 DIN, za inostranstvo – 26,90 EUR

Naslovna strana

Programabilni Logički Kontroleri – Frank D. Petruzella

Bestseler koji postaje sve bolji…
Već dve decenije vodeći priručnik u ovoj oblasti, namenjen prvenstveno početnicima. Sadrži razumljive, bogato ilustrovane i ažurne informacije o svim aspektima instaliranja, programiranja i održavanja PLC sistema.
 U primerima programa najčešće se koriste skupovi naredaba za modele kontrolera SLC 500 i ControlLogix, čiji je proizvođač Allen-Bradley.
Opisani principi i koncepti logičkih kontrolera, zajednički su za kontrolere mnogih proizvođača i svrha im je da maksimiraju znanje stečeno pohađanjem kurseva koje nude proizvođači PLC opreme.

Knjiga se može kupiti kod Mikroknjige i njenih distributerskih knjižara po ceni od 2.421,00 din.
Sadržaj knjige – DOWNLOAD

Besplatne knjige (download pdf)


1. Automating Manufacturing Systems with PLCs, Hugh Jack, 2008 download
2. Omron PLC Programming download
3. Basics of PLC Programming download
4. Programmable Controllers -Theory and Implementation, L.A.Bryan, E.A.Bryan download
5. Programmable Logic Controller, InTech, 2010 download link
Besplatne knjige (online e-book)


1. Engineer On A Disk link
2. www.plc.dev handsbook:
- Siemens Simatic Step 7 programmers handbook link
- Allen Bradley's PLC Programming Handbook link
- Modicon Programming Handbook link
3. Learn PLCS (www.plcs.net ) link
4. Introduction to PLC controllers - Nebojsa Matic link
Pitanja & Odgovori (FAQ)